- Инж.Кремен Георгиев, запознахте ли се с обявените публично териториални

...
  - Инж.Кремен Георгиев, запознахте ли се с обявените публично териториални
Коментари Харесай

Инж.Георгиев: Ако „Териториалните планове за справедлив преход” се реализират, нищо добро не ни чака

 

 

- Инж.Кремен Георгиев, запознахте ли се с оповестените обществено териториални проекти за си какво е Вашето мнение за тях?

- Да, прочетох ги детайлно и смятам, че тъй като идват моменти, когато човек би трябвало да бъде с изключение на диалогичен и прям, огромна част от написаното в тях цели да просто „ да замаже очите ” на няколко десетки хиляди български миньори и енергетици, които ще останат без работа, като им споделя нереалистични приказки и басни. Никъде не са показали и кои ще са базовите енергийни източници, които ще подсигуряват електроенергийната сигурност и непоклатимост на страната като цяло.

 

- Посочете съответни обществени ограничения, които съгласно Вас няма да проработят.

- Планира се хората в сектора да бъдат наети в производството на части и съоръжение за фотоволтаици, вятърни перки, уреди за произвеждане на водород, както и съоръжения за предпазване на сила. Ако неосведомен със обстановката в България човек чете проекта, би си помислил, че България е голям производител на части и машини за произвеждане на зелена сила, само че не мисля, че сходно бурно развиване е допустимо нито с наличния все още кадрови капацитет, нито с оглед предстоящите средства от европейските фондове. Невъзможно е България да прави по-евтини слънчеви панели от международните пионери в тази област, чиито уреди се употребяват по целия свят. Нали разбирате, няма по какъв начин внезапно да задминем да вземем за пример китайското произвеждане на панели като качество и изключително като цена.

 

- Какво мислите за наемането на някогашните фрагменти от енергетиката в рекултивацията на затворени мини?

- Струва ми се като краткотрайно решение. Същинската работа по рекултивацията на една затворена въглищна мина продължава 1-2 най-много 3 години. Нали не си представяте, че тази рекултивация ще се прави 30 години? Рекултивацията не основава продължително трудова претовареност. В тази връзка какво може да се обещае на един млад енергетик на 35 години, който към този момент 10-15 години се развива в определената сфера, която ще бъде затворена и страната му предложи да се занимава с рекултивация на мини в идващите 3 години? А какво ще прави след тези три годни? Да му кажем, че н 38 години знанията и добитата подготовка ще му бъдат непотребни и би трябвало да стартира да учи нещо ново от нулата все едно е на 18 години? Това решение е неуместно! Това са повече българи ориентирани към Терминал 2.

 

- Нека не приказваме единствено за обществената страна на осъществяването на въпросните проекти. Считате ли, че от позиция поддържане на електроенергийната сигурност е рационално да се откажем от множеството въглищни мощности до 2026 година?

- Категорично не. Никой не пробва да изясни на българите, че „ неприятните “ въглищни централи, дружно с газовите и АЕЦ Козлодуй са така наречен базови източници на сила и само с помощта на тях сме спокойни, че когато и да е можем да задоволим търсенето на електрическа сила. Това е по този начин, тъй като когато имаме дефицит на слънце да вземем за пример, само че стане внезапно по-студено, фотоволтаиците стопират работа, само че можем да вложим в производството повече суровина, без значение дали въглища или природен газ и по този начин да увеличим създадената сила от базови източници, с което да задоволим моментното нараснало търсене. Същото не е допустимо при липса на слънце или вятър. Няма по какъв начин изкуствено да ги предизвикаме. Това е логиката. Ако внезапно се откажем от базовите източници на сила и повярваме на фантасмагориите, че енергиен микс формиран единствено от възобновими източници на сила е вероятен, ще се постанова постоянно да стоим на мрачно и на студено, тъй като няма да имаме електричество когато и да е, както е обикновено в 21 век. Нека си спомним какво се случи в Калифорния предходната година. Беше оповестено изключително състояние, тъй като токът не доближаваше, а ВЕИ-та не можеха да го създават в нужното количество. И това се случи в супер софтуерен щат като Калифорния, петата стопанска система в света, не ми се мисли какво би се случило у нас при изключителни условия.

 

- Значи Вие смятате, че въглищата би трябвало да продължат да бъдат част от енергийния микс на България и не би трябвало да се поставят старания за тяхното унищожаване?

- Не. Всички в сектора сме наясно, че хоризонтът пред въглищната енергетика е къс. В тази връзка всички въглищни централи в България подхващат стъпки за последователното им унищожаване, само че наложително това би трябвало да се случи уравновесено, без пришпорване и с мисъл за хората. Беше признато с голямо болшинство едно рационално решение на Народното събрание и то тази година да се запазят мощностите до 2038 година. Какво се промени от януари до в този момент? Ние нали към момента сме парламентарна република. 

 

Личното ми мнение е, че би трябвало последователно да се върви към понижаване на въглищата, само че цялостният им отвод е добре да се случи тогава, когато мините са изчерпани, или най-малко по-качествените въглища са изчерпани. Когато приказваме за затваряне на мините, не става въпрос само за работните места на заетите. Въглищата са народен запас, с помощта на който имаме относително евтина електрическа сила. Зелената сила, колкото и да се популяризира, към момента е доста по-скъпа.

 

За мен срокът за преустановяване на потреблението на въглища през 2038 година е реален. 2026 година е прекомерно скоро. До тогава нито ще са основани задоволително заместващи мощности, нито ще бъдат изчерпани ресурсите, нито могат да се обезпечат съответни разновидности за преквалификация на заетите в бранша, очакван за тотална разпродажба.

 

- Нека се върнем на обществената цена, която доста българи ще би трябвало да платят, в случай че проектите бъдат осъществени по този метод. Според Вас какво е наложително да се подсигурява на хората, с цел да не са обезпокоени от това, че ще бъдат изведени от пазара на труда?

- Със сигурност би трябвало да се изберат по-адекватни и не толкоз имагинерни разновидности за преквалификация и понататъшна непрекъсната претовареност. Закриването на 1 работно място би трябвало да бъде съпроводено с разкриване на 1 ново работно място, за което съкратените миньори и енергетици да имат преимущество. Ключово е да се подсигурява, че заплатите в новите инициативи и сфери ще бъдат конкурентни, както и да бъде поето обвързване, че възнагражденията няма да бъдат по-ниски от в този момент получаваните. Считам, че и законовата рамка би трябвало да бъде обновена, най-много за това чии планове се финансират. Добре е това да се случва на база обучение и добит опит.

 

- Как ще обобщите?

- Считам, че по този начин препоръчаните териториални проекти са изцяло нереалистични. За мен по-голямата част от посочените планове в проектите за нови зелени енергийни планове са мъчно реализуеми. Ако Териториалните проекти бъдат осъществени в настоящия си тип, нищо положително не чака нито енергетиците, нито всички останали българи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР